Najava Poziva za ulaganja u proizvodne kapacitete, modernizaciju procesa i opremanje

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije najavilo je poziv vrijedan 200 milijuna EUR namijenjen poduzetnicima za ulaganja u proizvodne kapacitete, modernizaciju procesa i opremanje, a poziv će se financirati iz REACT-EU instrumenta.

Ovaj natječaj predstavlja ključni izvoz sredstava za sufinanciranje poduzetničkih aktivnosti u budućem periodu te potencijalno i jedini natječaj u 2021 godini koji omogućuje sufinanciranje nabave imovine i troškova poduzetnika.

Prema prošlom pozivu iste namjene iz 2018. godine, sredstva su dodjeljivana za projekte početnih ulaganja povezanih s osnivanjem nove poslovne jedinice, proširenja kapaciteta, diverzifikacije proizvodnje ili temeljite promjene u sveukupnom proizvodnom procesu, a čiji cilj je bio jačanje regionalne konkurentnosti malih i srednjih poduzeća kroz razvoj identificiranih strateških djelatnosti industrije.

Sukladno prošlom pozivu iznos bespovratnih sredstava po pojedinom projektnom prijedlogu iznosio je od minimalno 500.000,00 HRK do maksimalno 15.000.000,00 HRK, uz postotak sufinanciranja od 45% za mikro i male poduzetnike te 35% za srednje poduzetnike. Prema najavama koje dolaze od Ministarstva, za poduzetnike iz regije Slavonija razmatra se sufinanciranje u visini od 70% sredstava.

Prihvatljivi troškovi u prethodnom natječaju uključivali su slijedeće kategorije:

  • ulaganja u materijalnu i nematerijalnu imovinu (npr. građenje ili rekonstrukcija poslovnih objekata; preuređenje i modernizacija; nabava novih strojeva, opreme, alata, radnih vozila; nabava hardvera i softvera; nabava patenata, autorskih prava i sl.)
  • savjetodavne usluge koje pružaju vanjski konzultanti
  • sudjelovanje na sajmovima
  • usavršavanje
  • uvođenje grijanja i hlađenja
  •  priprema projektne dokumentacije
  • promidžba i vidljivost

Kako bi ste na vrijeme krenuli u realizaciju svoje projektne ideje te kako bi zajedno utvrdili mogućnost prijave i pripremili prijavu za sufinanciranje, obratite nam se na info@inceptum-savjetovanje.hr ili ivan.tomasic@inceptum-savjetovanje.hr ili na telefon +385 35 351 787.

Podijelite članak!

Share on Facebook
Share on Linkdin